Harangfesztivál

Jól csengő választásnak ígérkezik hazánk I. Harangfesztiválja. Különleges hangszerrel ismerkedhetnek meg az Agárdi Popstrandra (2484 Gárdony, Chernel István u. 1.) látogatók 2020. szeptember 12-én. Handbellek, azaz amerikai kéziharangok, chimeok, csengettyűk vonulnak fel a 16 órakor kezdődő I. Harangfesztiválon, amelyet hazánk meghatározó harangegyüttese, a Szironta Együttessel közösen hívott életre. A délután folyamán kiemelt szerepet kap a harang- és csengettyűmuzsika, de a jazz kedvelőinek is tartogatnak meglepetéseket.

A koncerten klasszikus és könnyűzenei átiratok hangzanak el a Szironta Együttes, a MiskolcBells, a Kisharang Együttes zenészeinek előadásában, míg a csömöri Krammer Big Band a 20. század eleji jazz-muzsikát eleveníti fel a színpadon.

VÁRJUK ÖNT IS EGY KELLEMES ZENEI DÉLUTÁNRA!

Szironta Együttes
A besnyői Szironta Együttes, hazánk meghatározó harangegyüttese. A 2004-ben alapított formáció kezdetben a népzenével, majd a magyar csengettyűkkel vívott ki sikert magának, mára Magyarország legnagyobb – de európai viszonylatban is ritkaságnak számító – hangszerparkjával rendelkezik a handbellek területén: 5 oktáv Schulmerich-bell, 3 oktáv melodychime. A fő céljuk Európát bekapcsolni a nemzetközi harangegyüttesek közösségébe. Műsorukban elsősorban klasszikus zeneirodalmi műveket dolgoznak fel, de szívesen kitekintenek a populárisabb műfajok irányába is. Már több ízben koncertezhettek a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar karácsonyi koncertshowjának keretében a Papp László Arénában.
Az együttes művészeti vezetője: Germán Márton.

Szironta Együttes

Miskolc Bells
A Miskolc Bells 2004-ben alakult meg, tagjaik a Miskolci Egressy Béni – Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola volt és jelenlegi növendékei. Az együttes működésének középpontjában a Magyarországon kevésbé ismert kínai mintára készült magyar csengettyűk népszerűsítését, a csengettyűre írt repertoár bemutatását, valamint a magyar zeneszerzők műveinek hazai és külföldi megismertetését. Törekvésük egyik első kiemelkedő eredménye volt, Balázs Oszkár átiratainak a bemutatása a nemzetközi Franfurti Hangszer Vásáron. A 2010 óta handbell és melody chime hangszereik által ismertetik meg a harangzene különleges élményét az érdeklődő közönségnek.
Az együttes művészeti vezetője: Lajhó Gyula

Kisharang Együttes
A Kisharang Együttes a Miskolci Egressy Béni – Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti iskola növendékeiből alakult. Repertoárjukban szerepelnek kortárs és klasszikus szerzők művei is egyaránt, céljuk olyan darabaok megszólaltatása, amely egyszerre élményszerű, élvezhető a szakma, és bármely érdeklődő számára. Ennek érdekében képviseli minden hazai csengettyűs fesztiválon, továbbá az egyéb kulturális rendezvényeken, hangversenyeken melyek között a legtöbb koncert az Adventi időszakra esik.
Az együttes művészeti vezetője: Lajhó Gyula

Krammer Big Band
A Krammer Big Band a csömöri Krammer Teréz Zeneiskola nagyobb növendékeiből, tanáraiból alakult 2011-ben. Eleinte fúvós könnyűzenét játszott az együttes, de a később lehetővé vált a big band zenei stílus művelése is. A zenekar rendszeresen részt vesz minősítő versenyeken itthon és külföldön egyaránt. Az elmúlt években a Budapesti Big Band fesztiválon és a magyar Jazz Szövetség által szervezett minősítő versenyen is képviselteti magát. 2016-ban Arany minősítést szerzett, a csehországi Ceska Kamenicében rendezett nemzetközi minősítő versenyen, majd 2017-ben Arany minősítést és 3. helyezést ért el az együttes.
A zenekart Rozbora Ádám trombitatanár vezeti.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close