A Szironta hangszerei

A Szironta Együttes 2016-ban jutott hozzá az amerikai Schulmerich hangszergyár közreműködésével 5 oktáv handbell és 3 oktáv melodychime hangszerhez. A bronz harangok új lehetőséget nyitottak az együttes számára, hiszen Magyarországon egyáltalán nem, de európai szinten is ritkaságszámba megy ez a hangterjedelem.

A 60 különböző magasságú öntvényharang mellett 36 db Melodychime is a birtokunkba került, melyek leginkább orgonsípokhoz hasonló hangzást kölcsönöznek, színesítik az előadásmódot.

Koncert az Aggteleki Cseppkőbarlangban – Szironta

A Szironta Együttes 2018. szeptember 29-én az Aggteleki Cseppkőbarlang hangversenytermében adhatott közös koncertet a Besnyői Népdalkörrel és a San Javier (Spanyolország) városából érkezett Coral stella maris björk kórussal. A rövid koncerten három számot hallhatott közönségünk: G-Dúr Concerto (Andante), Verdi: La Traviata (Bordal) és Balázs Oszkár: Három magyar népdal. Ez utóbbi zenemű most szólalt meg kamarakórus előadásban először zárt térben, sajnos a zeneszerző már ezt az előadást nem élhette meg, így előadásunkkal Balázs Oszkár előtt is tisztelegtünk. (A videóért köszönet Csicskovics Anikónak!)

Közzétette: Szironta Együttes – 2018. október 19., péntek
A Szironta Együttes koncertje az Aggteleki Cseppkőbarlang hangversenytermében 2018-ban.

Honnan is erednek az amerikai harangok?

A hangolt kézicsengettyűk eredetileg a templomi harangozóknak készültek, akik a hangszer segítségével elhagyhatták a templomok tornyait és így megszabadultak a helyhezkötöttség hátrányaitól. Kivihették tudásukat, műveiket a templomokból, nem mellékesen kényelmesen ülve adták elő darabjaikat. A kézi csengettyűjáték elterjedésében nagy szerepet játszott a második világháború, mert a harcokban sok templom megsemmisült, így a harangozóknak nem volt hová menni, a csengettyűk pedig “kéznél voltak”.
A kézicsengők tehát a templomok harangjait képviselték, kezdetben 6 vagy 12 diatonikusan hangolt csengettyűvel. Az új hangszerrel emellett lehetővé vált, hogy egy kézben több csengettyűt tartson a harangjátékos, ezáltal több szólamú művek előadására nyílt lehetőség.
A tengerentúlon igen népszerű csengettyűegyüttesek előbb az úgynevezett angol csengettyűt (english handbell) használták, ami – neve ellenére – nem Nagy-Britanniából származik. Míg néhány amerikai csengettyűegyüttes brit csengettyűkkel játszott, addig a nagy többség már a pennsylvaniai Malmark Bellcraftsmen és a Schulmerich Carillons termékeit használta.
Az angol csengettyűk két alapvető jellemzője a különleges harangnyelv és a sajátos, tökéletesen hangolt felhangok. Az angol csengettyű harangnyelve egy irányban mozog előre-hátra, nem úgy, mint az iskolai csengőé, amely szabadon, bármilyen irányban megütheti a harangtestet. Ugyanitt van egy kis rugó ami megtartja a harangnyelvet miután az megütötte testet, ezáltal az szabadon zenghet. A felhangok az angol csengettyűnél 12 hangnyi távolságra vannak az alaphangtól (duodecima = 1 oktáv + tiszta kvint), míg a holland csengettyűnél ugyanez 11 hangnyi azaz egy kis decima (1 oktáv + kis terc) vagy egy nagy decima (1 oktáv + nagy terc) hangtávolságot jelent. A gyártók minden csengettyű felhangjairól tájékoztatót adnak, mert különös figyelem szükséges ahhoz, hogy a felhangokkal együtt egy darab harmonikus egységet alkothasson. Minden előadónak sajátos módszere van a harmonikus felhangok kihangsúlyozására vagy elrejtésére, hogy ezzel is bemutassák a csengettyű egyedi hangját. Nagy-Britanniában megkülönböztetik az amerikai csengettyűt és az angol csengettyűt. Az angol csengettyűk a hagyományos, bőrből készült harangnyelv-fejjel és fogantyúval készülnek, míg az amerikai csengettyűknél ehelyett modern anyagokat (műanyag, gumi) használnak a hasonló hangzás eléréséhez.

A Szironta Együttes (2016) melodychimeokon adja elő az Elysium című zeneművet.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close